Tips menjaga muka untuk kulit sensitif dan berjerawat

Penulis : Ainazairee Masa : May 13, 2017 Comments : 0 Labels :
Seperti mana yang korang tahu kulit aina dulu memang pernah breakout so nak share macam mana aina jaga kulit aina sepanjang muka aina breakout  ,, so ini adalah pengalaman aina dan cara aina sendiri , kalau salah aina mintak maaf sebab aina bukan doktor pakar kulit ke apa . Tapi semua yang aina amalkan ni berkesan dekat aina .

1. Cuci muka 3 kali sehari 

Ini yang paling penting dikk oiii , tak kira lah korang flawless ke tidak , at least yang ni memang basic skincare yang wajib ada . Untuk kulit normal cuci 2 kali sehari pun ok , tapi kulit aina sangat la oily dan sensitif so aina memang cuci 3 kali sehari atau lebih ya itulah saya , sebab aina tak suka bila kulit aina dah rasa oily memang aina terus pi cuci . Pilihlah pencuci muka yang sesuai dengan korang ,, janganlah dah tahu kulit korang jenis dry skin lepas tu pi beli pulak cleanser for oily skin haaa baguihh sangat memang bertambah kering la kulit korang nanti .

Aina ada suggestions cleanser untuk korang yang aina sendiri pernah cuba dan pendapat aina la untuk kulit dry skin korang boleh pakai cetaphil , rasanya semua orang tahu kot kalau tak tau aina ada letak gambar kat bawah ni , cetaphil bagi aina tak sesuai sangat for dry skin sebab  bila korang cuci muka pakai cleanser ni kulit korang tak akan jadi kering tau ,, dia moist je , bau dia macam ubat2 sikit xD , selain tu korang boleh pakai himalaya,  ni untuk dry skin ya , fungsi dia sama macam cetaphil tu rasa moist je . Tapi untuk kulit berminyak korang boleh pakai cleanser bio essence tanaka white or apa2 skincare for oily skin sebab bila korang cuci muka , kulit korang akan rasa kesat2 sikit memang lain dengan pencuci cetaphil and himalaya ,, memang best la for oily skin sebab aina rasa minyak kat muka tu hilang terus haa gituh

Image result for cetaphil Image result for himalaya face washImage result for bio essence tanaka white

2.Cuci tangan sebelum cuci muka

Ya , aina akan cuci tangan  pakai sabun dulu sebelum  cuci muka . Yang ni ramai orang malas nak buat , korang yakin ke tangan korang betul2 bersih ? apa salahnya beli sabun dettol ke lifebuoy ke khas untuk cuci tangan korang je , . Tak tahu la bende ni perlu ke tak tapi yang ni la apa yang aina amalkan sebelum cuci muka ... sebab aina jenis yang takut nak pegang muka bila tangan kotor , so nak make sure tangan aina bersih so aina cuci dulu dengan sabun ya bukan pakai air je .

3. Lap muka dengan tuala yang bersih

Yang ni saya percaya yang ramai sangat wanita di sana lap muka dengan tuala yang korang lap untuk badan , tak boleh sisss korang kena sediakan tuala kecil yang khas untuk lap muka sahaja sebab kulit muka dengan badan lain yaa ,, so lap dengan tuala yang besih dan jangan pulak korang share tuala lap muka korang tu dengan kakak or adik korang jangan eh , sebab kulit muka kita sensitive bila lap dengan tuala yang kotor habis la segala bacteria ada kat muka korang tu . Dan saya tidak sarankan kulit lap guna tisu bukan sebab apa , tisu kan ada something yang macam habuk2 halus tuu so bagi aina macam tak sesuai la untuk lap muka .

4. Cuci muka 2 kali selepas makeup

Aina ni jenis yang suka pakai makeup tapi malas nak tanggalkan makeup dengan makeup remover , so apa yang aina buat , aina akan cuci muka 2 kali sampai kulit aina 100% bersih dari makeup . Yang ni penting ea , make sure lepas korang pakai makeup cuci betul2 sampai bersih sebab kalau tak nanti muka korang akan naik jerawat kecik2 tu ya sebab tak cuci makeup dengan betul . Tapi kalau korang ada makeup remover dan rajin baguslah , just cuci macam biasa make sure muka korang clean dari makeup 100% sebelum korang tidur ke apa ...

5 . Pakai toner
Toner tu nampak macam tak penting kan ,, ahahaha dulu aina pun rasa macam tu sebab dia nampak macam air baiasa je xD . Actually toner ni penting juga dan bila kita nak kena pakai toner ? ok toner ni fungsi dia untuk bersihkan kulit kita dan mempercepatkan cream tu untuk meresap pada kulit kita so sebelum aina pakai mask or masker aina akan pakai toner terlebih dahulu to make sure muka aina betul2 bersih sebelum aina pakai masker , selain tu aina pakai toner sebelum pakai day or night cream supaya cream tu cepat meresap dekat kulit muka aina . Tapi ada sesetengah orang tak boleh pakai toner , macam umi aina , bila umi aina pakai toner dia  rasa gatal2 haa ye maybe toner tu tak sesuai untuk dia , maybe korang boleh guna toner yang tradisional punya . :)

6. Jangan pegang muka dengan tangan yang kotor

Yang ni memang ramai sangat orang buat ,, suka sangat pegang muka tu hahaha  sebab ya laa korang dah pegang macam2 , pegang kerusi laa , dinding la ,, pengang kucing , lepastu tu korang korek2 segala blackhead , picit jerawat dekat muka korang dengan tangan yang kotor. Ini salah satu kenapa kulit ada banyak parut dan  . Kalau nak hilangkan jerawat pakai cream jerawat yang boleh keringkan jerawat korang dan ingat scar bukan benda yang senang nak hilangkan ambil masa yang sangat lama .
Jadi kalau boleh elakkan pegang muka ya.

7. Sekali sekala pakai masker
Sekali sekala pakai la masker , rajin la sikit uolls ... nak cantik bukannya senang ... Aina memang amalkan masker paling malas la pakai sekali seminggu at least ,, masker ni elok sangat sebab lepas pakai masker kulit korang jadi lembut je ,, dan masker ni ada fungsi dia sendiri ada banyak jenis korang boleh beli dekat watsons or guardian dan yang brand korean tu pun oke . Tahu tak kenapa kulit orang korea cantik lagi2 kpop idol gituuhh ,, sebab diorang memang selalu amalkan pakai mask tidak kira la lelaki atau perempuan ya , masker ada banyak jenis , ada yang sheet punya yang tu agak mahal jugak la bagi saya sebab boleh pakai sekali je  tapi mask tu lah yang kpop idol ramai guna .. kalau korang nak jimat boleh pakai yang tube punya , tahan lama .. jenama himalaya memang ada masker yang dalam tube punya boleh beli :) . Ataupun korang buat masker korang sendiri dekat rumah  guna bahan dapur je *cepat2 pi dapur* haha yang famouse sekarang ni  masker kunyit tu seriously bagus tau korang boleh tengok manfaat dia kat google .

8. Cuka Apel

Cuka apel ni sangat bagus untuk kulit tapi rasa dia tak sedap , biasa la benda yang sihat ni memang tak sedap xD . Aina baru je amalkan minum cuka apel ni sejak aina start diet , cuka apel ni ada banyak kelebihan dia boleh tengok kat google . Aina minum setiap pagi time breakfast dan korang mesti tertanya2 macam mana aina boleh telan cuka apel tu haaa sebab aina ada resipi dia insyallah korang pun boleh telan nanti, nanti aina share untuk next post ya :* . Bagi yang tak tau apa itu cuka apel kat bawah ni aina ada kasi gambar , beli yang organic je tau , harga dia agak mahal tapi tahan lama jangan risau



                                                           Related image
           

Last ... yang ni aina rasa tak perlu sangat pun tapi benda ni la yang aina selalu buat xD . Ok aina kalau pergi melancong ataupun balik kampung ke aina mesti bawak 3 tuala kecil , ok satu untuk lap muka , 1 lagi untuk lap hingus *eww hahaha tapi tulah sebab aina selalu selsema dan aina tak suka guna tisu , dan 1 lagi aina buat lapik bantal yang ni pelik tapi inilah saya xD . Aina akan letak tuala kecil aina tu atas bantal sebelum aina tidur , sebab bagi aina kan,, bantal tu banyak habuk , ye la kan kita tidur gesel2 pipi kat bantal kan ... even solat pun aina akan letak kain atas sejadah ,,, kawan aina pun ckp aina pelik but well takpa asalkan aku bahagis xD eceh ..

Okay sekian dari aina , aina memang jarang sangat2 pi facial bagai , aina tak minum apa2 collagen dan aina  pakai skincare yang natural2 je , bukan yang putihh seawal 7 hari haa gituu ,, tapi semua yang aina lakukan kat atas ni memang sangat  membantu aina , sorry kalau aina terkasar bahasa dan terima kasih kerana sudi baca dari atas sampai kebawah , sayang korang :*




thank you for reading

No comments:

Post a Comment